Día de los Muertos

Postet av Adam og Eva Teaterplassen den 28. Okt 2014

De Dødes dag (På spansk: Día de los Muertos) er en meksikansk feiring som gjennomføres den 1. og 2. november. Dagens feiring er en blanding av prekolumbiansk kulturer og de katolske alle sjelers dag og allehelgensdag. Det er en festdag både i Mexico og Sentral-Amerika samt store deler av USA hvor det befinner seg mange meksikanere og sentralamerikanere. Opprinnelsen for feiringen av de dødes dag i Mexico kommer fra før de spanske conquistadorene ankom kontinentet. Det er registrert feiringer fraaztekere, mayaere, purépechaer, nahuaer og totonacaer. Tegn tyder på at feiringene har foregått i flere tusen år. Tidligere var det vanlig å beholde hodeskaller som trofeer og vise dem frem under ritualer som symboliserte døden og gjenfødelsen.

-Wikipedia





Den 1. November tros det at alle avdøde barns sjeler kommer ned fra himmelen og 2. November tros det at de avdøde voksnes sjeler kommer på besøk.

Det pyntes og lages altere for sjelene som kommer, og det blir lagt frem mat, drikke, leker og andre ting de avdøde likte i livet.


Det dekoreres med blomster, farger og hodeskaller i både sukkertøy-form og skulpturer.

Og herifra oppstod altså "Sugar Skull", et yndet motiv i tatoveringer, kunst og som ansiktsmaling.





En av de mest kjente Dia de los Muertos-kunstnerne er uten tvil José Guadalupe Posada.
Født i februar 1852 i Aguascalientes, og ble etterhvert utdannet i litografi.
Han begynte sin karriere i en lokalavis som illustratør. Avisen, El Jicote, måtte legges ned etter kun 11 utgaver, fordi Posadas tegninger fornærmet en høytstående politiker. Deretter fokuserte han på illustrasjoner for bøker, plakater og lignende. Han ble for alvor kjent da han begynte å lage satiriske litografier om overklassen, såkalte calaveras. Han tok utgangspunkt i Dia de los Muertos, og dette er noen av bildene han laget:







Alle bildene ble laget for å si noe om religion og politikk, men etter hans død i 1913 har bildene blitt mer og mer assosiert med den mexicanske høytiden og ikke det de egentlig sto for.



Alle bildene er hentet fra Google



Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.