Anne Hellandris

Anne Hellandris

Frisør

Theda the Vamp

Postet av Anne Hellandris den 22. Jul 2014

Theda Bara

- Kvinnen som gjorde uttrykket "the vamp" til det det er i dag. Vamp er forkortelse av vampyr, og det grunner i hennes nesten gotiske fremtoning; likblek hud, nedsotete øyne og langt, mørkt hår.
Vamp ble etterhvert brukt til å beskrive kvinners løssluppenhet, noe Theda ikke likte.
Hun prøvde utover i karrieren å gjøre mer seriøse roller, men hun ville for alltid bli husket som en forførende og lettkledd kvinne.

Hun var en meget populær stumfilmskuespillerinne, med bare Charlie Chaplin og Mary Pickford over seg.  Hennes mest kjente rolle var som Cleopatra (1917), men denne filmen finnes desverre ikke lengre.
I 1937 oppsto det brann i Foxs lager med nitrafilm og over 40 av Theda Baras filmer gikk tapt. Det enste som finnes av Cleopatra er en liten snutt på 40 sekunder. Men hvor kommer Theda Bara fra?
Hennes mor var en fransk skuespillerinne og hennes far var en italiensk skulptør. Hun ble født i Egypt, kalt Nilens Dronning,  og var dypt interessert i mystisisme og det okkulte.
Eller - det var slik Fox Production ville at hun skulle fremstilles. I virkeligheten var hun datter av en polsk skredder og en vanlig dame fra Sveits. 

Theda giftet seg med Charles Barbin i 1921, og etter det spilte hun ikke  i flere filmer. Hennes ektemann mente at det ikke sømmet seg at en gift frue deltok på slike ting. Hun døde i 1955 av kreft i magen. Hun har i senere tid fått ansiktet sitt benyttet som symbol for Chicago International Film Festival, et skarpt avtegnet nærbilde av hennes øyne i svarthvitt, som ble satt opp som repeterende bilder lik en filmstripe.
Den tjener  som logo for den ukommersielle festivalen.

"I started out as a star and remained a star.""During the rest of my screen career, I am going to continue doing vampires as long as people sin. For I believe that humanity needs the moral lesson and it needs it in repeatedly larger doses."
"I have the face of a vampire, but the heart of a feminist."
Alle bilder hentet fra GoogleKommentarer

0 Kommentar

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc